Tips: Makeup Storage Untuk Ruang Minimum

12/15/2011 01:59:00 PM

Hi semua,hari ni kite nak share some organisational tips untuk makeup storage. Yang bestnye die tak makan space yang banyak and kalau korang kt kolej, locker yang tak berape besar tu boleh la follow tips ni. Oh memang dah obses sekarang. 
Ok kalau korang nak tahu,kite punya wishlist nak acrylic makeup storage macam ala-ala Kardashians punya makeup storage tu. Tapi memang mahal la. Nama pon Kardashians kot. Mimpi jela. So kite cari alternatif yang murah untuk menggapai impian. Cewah. 
Fist sekali,memang susah nak cari storage acrylic ni kat Malaysia. Kalau ada pun dekat eBay seller pun dari luar negara. So aagak-agak dari mana kite dapat container pink yang hok aloh comey nye ni? Senang je. DAISO!!! ;)
Ok nama container ni system box mcm yang dah tulis kt atas. Yang bestnye,container ni stackable atau pun kite boleh susun secara bertindih. Dah dapat idea macam mana nak save ruang? ;) Lagi satu korang banyak pilihan size dan color dari size S ke L but color yang ada masa tu brown dengan pink je. 

Yang warna putih tu container yang banyak compartments yang sesuai untuk letak lipstick ke mascara ke brushes ke. Ikut kekreatifan korang nak storage tu mcm mana. Tapi kite ni lips junkie so kite decided nak letak lips products kat dalam tu mengikut color coordination.


Yang size M ni sesuai untuk letak mascara eyeliner dan makeup-makeup yang panjang la. Kite letak eye products dalam tu. Boleh jugak letak korang punya blusher, bedak and etc.

So ni hasilnye dalam container M tadi. Kite letak single eyeshadow dengan gel eyeliner. Space die,boleh muat 2 MAC single eyeshadow. ;)



Bekas yang lagi satu pulak, kite letak eye products. Kite susun (dari bawah)yang kanan sekali yang jarang pakai yang kiri yang selalu mcm eyeliner color hitam dan coklat. Bahagian atas kite susun eye primer eyeshadow base dengan mascara. 

Macam korang tengok sekarang ni kite buat sistem satu mascara satu masa sebab kalau pakai banyak-banyak pada satu masa,mascara kite akan cepat sangat kering dan berketul. Annoying kan? Ni pon tips ni. Hahaha.

Tadaaaaa! Ni lah rhupenye bile kite dah siap stack kan die. Tengok cantik je tersusun.

Yang size L ni kite letak face products yang kite paling selalu guna. BB cream,foundation concealer semua kt situ. Kite letak moisturiser blusher and bronxer jugak. Sebab consider as face products lah.

Stack kan mereka bertiga. Inilah hasilhya. Fuhhh. Nampak sofistikated kan? macam mahal je.

Side view. Yang face produk tu kena kurangkan untuk make it stackable sebab foundation kite gemok-gemok la. so kite letak BB Cream dengan foundation yang kurus jela. hoho.


Part yang paling best. Lips products. Macam kite cakap tadi kite susun ikut color coordi. Yang belah kiri paling depan tu kite susun lipgloss dengan lipliner. 

Sebelah die semua nude lipstick,
atas tu semua pink lipstick,sebelah tu coral atas tu

 lipbalm and last sekali lipstains and red lipstick.

 close up view
Takde DAISO dekat area rumah korang? Takde hal. Korang boleh la rembat bekas coklat fererro rocher akak korang yang diorang dapat hadiah birthday dari bf diorang tu. hehe. Yang sebelah kanan tu bekas makanan yang nenek kite rembat dalam plane mase kiteorang pergi Jakarta 2 tahun lepas. Berguna kot. Tips lagi. ;)

Tengok bile dah susun. Semat kan? Tak payah pening-pening barang berterabur. Jimat ruang. Kecik je kabinet ni sebenarnye.

Cube lah korang start organise. Minat bende-bende yang cute. Misti korang rasa macam dapat kehidupan baru! Mula-mula makeup. Lepas tu wardrobe. Last sekali bilik. Misti korang hepi je nak duduk dalam bilik.


Thanks for reading
Kiss & hug. ;)
Izzati
P/s: Kalau korang nak request nak review ape-ape atau tips lain. Jangan segan-segan lah ye tinggalkan komen. ;)

You Might Also Like

8 Comments

Popular Posts

Community